שוק המט"ח והחוזים העתידיים טומן בתוכו המון דינמיקה, אשר אנו בתור סוחרים תוך יומיים במטבעות וסחורות אמורים להכיר ולקחת בחשבון בהחלטות המסחר שלנו. קורלציות אלו אשר אפרט עליהן כאן מהוות בשבילי בתור סוחר תוך יומי כמעין תמרור ופקטור משמעותי.
עלינו להבין תחילה ששוק המט"ח עובד בצורה הרמונית וקורלטיבית(לא תמיד באופן מוחלט) ותנועת מטבע מסויים נובעת משלל סיבות שאותן אנחנו בתור מנתחים צריכים לאתר ועל פיהן אנחנו מבינים לאן נושבת הרוח באותו שבוע מסחר.
לדוגמא, התחזקות היורו מול הדולר נובעת כנראה מ :
-התחזקות היורו
-החלשות הדולר ( שנובעת מהתחזקות המדד)
-שניהם
בשביל לדעת מי הגורם לתנודות אני אפנה לצד usd-chf שזהה בדיוק לדולר אינדקס והפוך ליורו דולר (דולר אינדקס הוא גרף שמומלץ להסתכל עליו ולהבין את כיוון הדולר), לאחר מכן אפנה ל eur-jpy ולgpb – usd וכו'
ככה בעצם אני מבין מי המטבע הדומיננטי באותו פרק זמן.
יש הרבה קשרים בין מטבעות בשוק המט"ח, תנועה של מטבע מסויים כנראה תגרור תנועות בצמדים אחרים באופן קורלטיבי.
אני אתמקד בקשר בין סחורות למטבעות מסויימים בשוק :
מטבעות סחורה commodity currencies
מטבעות שמושפעים באופן משמעותי מייצוא של סחורה של המדינה שלהם נקראים מטבעות סחורה.
זהו פקטור שכל סוחר מט"ח חייב לקחת בחשבון, עלייה וירידה של מטבעות הסחורה מושפעת מתנודות בשערי הסחורה של המדינה המייצאת.
גם שערי הסחורה וגם המאזן המסחרי של המדינה הם פקטור משמעותי על שערי המטבע של המדינה.
מטבעות הסחורה הסחירים ביותר הם של המדינות : קנדה, אוסטרליה וניו זילנד.
המטבעות של שלושת מדינות אלו נקרא dollar ועל כן בד"כ מכנים אותם comdolls .
בעוד שמדינות אחרות מייצאות סחורה גם כן , ייצוא הסחורה של מדינות אלו מגדיל משמעותית את התמ"ג שלהן באופן משמעותי. ועל כן , תנודות בערך או הכמות המיוצאת של סחורות במדינות אלה תהווה השפעה משמעותית על המטבע של המדינה.
קנדה
קנדה היא יצואנית נפט משמעותית. בזמן ששאר המדינות מייבאות נפט בד"כ , קנדה מנהלת רשת ייצוא נפט. במהלך השנים האחרונות, יצוא של מוצרי הנפט של קנדה עלה בממוצע מעל 60 מליארד דולרים בשנה.
יצוא סחורה בולט נוסף של קנדה הוא אלומיניום, מה שמוסיף עוד 8 מליארד דולרים בהכנסות מדי שנה.
קנדה גם חוותה צמיחה דרמטית ביצוא של מתכות אחרות יקרות כולל אבץ, נחושת וניקל - כל אחת מציגה עלייה משנה לשנה של מעל 50%.
אוסטרליה
אוסטרליה היא היצרנית השנייה בגודלה בעולם של זהב, אחרי דרום אפריקה. למה זה חשוב? יצוא זהב מהווה אחוז גדול מהתמ"ג של המדינה, כך ששינויים במחירי זהב יהוו השפעה משמעותית על התמ"ג של המדינה ועל הערך של המטבע שלה.
וגם, אם ייצור הזהב מציג ביצועים שליליים זה יכול לאותת היחלשות פוטנציאלית של הדולר האוסטרלי.
בעוד שאוסטרליה ידועה בקרב סוחרי המט"ח ביצוא הזהב שלה, מוצרי נפט הם גם ייצוא משמעותי של המדינה. יצוא מוצרי הנפט גדל בקצב מהיר יותר באוסטרליה מאשר כל יצוא אחר בשנים האחרונות.
ניו זילנד
היצוא של ניו זילנד לא מתאפיין על ידי סחורה אחת עיקרית, אך אלו הבולטים כוללים עץ, מוצרי חלב ומוצרי בשר. מדדי סחורות שונים הוכיחו את עצמם אמינים במתן אינדיקציה על ביצועי המטבע הניו זילנדי לטווח הארוך.
כיצד להתייחס לקורלציה ?
הקשר בין הסחורות למטבעות הסחורה בא לידי ביטוי באופן משמעותי בעיקר בטווחים הארוכים, בטווחים היותר קצרים אנחנו גם עדים לקשר ועל כן, כשנזהה מגמה ברורה בסחורה מסויימת בטווח יותר רחב ( אני מסתכל מטווח שבועי ולא יורד יותר נמוך מגרף שעתי) גם נזהה את תגובה המטבע המתאים.
הקורלציה היותר משמעותית היא בין הנפט לדולר הקנדי, כפי שציינתי למעלה, הקשר ביניהם חזק, ולכן – לא יתכן שאני לדוגמא אקח לונג על הנפט ושורט על הקנדי בו זמנית ( עסקה אחת תהיה מרווחת והשנייה מופסדת), או לא יתכן שאזהה מגמת עלייה בנפט ואקח שורט על הקנדי.
כנ"ל בכיוון ההפוך.
עכשיו בטח אתם אומרים לעצמכם שזה בגרף יומי וזה ארוך טווח ואין לזה קשר אלינו בתור סוחרים קצרי טווח.
אז אני שמח לבשר שהקורלציה רלוונטית גם לגרף שעתי – 4 שעות!!
לא מומלץ להכנס ללונג על הקנדי כשהנפט מאותת שורט!
גם את הקשר בין האוסטרלי לזהב תוכלו לזהות באותה צורה.
קשרים נוספים שהם חובה לסוחרי המט"ח :
טעות נפוצה של מתחילים בד"כ היא להכנס לעסקאות מנוגדות באגף האוסטרלי והניו זילנדי, למה הכוונה?
המטבע הניו זילנדי והמטבע האוסטרלי נעים בצורה זהה ולאותו כיוון, יש ביניהם קורלציה חזקה ( מסיבות גיאוגרפיות וכלכליות בעיקר), ולכן לאן שהמטבע האוסטרלי ינוע, כך גם הניו זילנדי. לכן לא יתכן שאכנס ללונג על ה aud ושורט על nzd !! לא משנה באיזה צמד. לדוגמא קיבלתי מודל גם באוסטרלי דולר וגם בניו זילנדי דולר, ארצה לדעת איזו עסקה יותר כדאית, ומי המטבע שייתן לי יותר פיפסים- מעבר לרמות והיעדים שאגזור מן הגרף ( וסטופ לוס כמובן), אוכל לפנות לצמד aud-nzd ע"מ לבדוק איזה מטבע יותר חזק מבין שניהם באותו פרק זמן, וע"פ זה לבחור את העסקה בהתאם.
קורלציה נוספת שהיא לא פחות משמעותית היא הקשר בין היורו לפרנק, הם למעשה אותו מטבע. אם תסתכלו בגרף היורו דולר, תבחינו שהוא הפוך באופן מדויק להפליא לדולר פרנק(שזהה לדולר אינדקס). דוגמא נוספת היא היורו מול הפאונד, שהפוך לפאונד מול הפרנק, וכך הלאה. Eur = chf.
ישנם עוד קשרים בין מטבעות, אבל האחרון שהייתי רוצה להתמקד בו הוא התרשים הבא :
בורסות עולות - > דולר נחלש, יין נחלש, סחורות מתחזקות.
בורסות יורדות - > דולר מתחזק, יין מתחזק, סחורות נחלשות.
אלו עיקרי הדברים, ברגע שנפנים אותם – הם ישמשו לנו תמרורי עצור ( בשום פנים ואופן לא טריגר לעסקאות אלא חיזוקים וביסוסים) ויחסכו לנו עסקאות מיותרות או מנוגדות.